Indisk kyckling Korma

Jag har aldrig haft möjligheten att besöka Indien, men jag har ätit otroliga mängder indisk mat. Då menar jag riktig indisk mat. Inte någon försvenskad version med mesig kryddning och fabriksbakade naanbröd. Skillnaden är enorm. 
 
Hur kommer det sig då att jag har ätit så mycket indisk mat? Jo, när jag var liten så bodde vi grannar med en indisk familj (eller släkt) och jag var redan då väldigt intresserad av mat. Främst att äta den, men också att laga. Så jag gick helt enkelt dit var och varannan dag och åt en dubbel middag. Mina föräldrar skämdes något, men det hindrade inte mig. Jag tog alla chanser jag fick till att äta middag med dem. Och frukost. Och lunch. Dofterna som spred sig från deras balkong in i vårt kök var oemotståndlig.
 
 
Det jag minns mest från den tiden är dofterna av kanel, kardemumma, ingefära, koriander och vitlök. De varma smakerna som balanserades av beska från gurkmeja, hetta från chili, sötma från torkad frukt, mjukhet från kokosmjölk och grädde och syra från yoghurt.
 
Balans är det absolut viktigaste i indisk mat då man använder så otroligt många olika kryddor, och var och en krydda måste få komma tillrätta och inte överdominera någon annan. Så om kryddorna är i obalans - då blir det pannkaka. Mitt, enligt mig, väldigt balanserade recept på den indiska kycklinggrytan Korma är hämtat från mitt smakminne. Och tekniskt är den lagad från min yrkeskunskap. Jag är rätt så säker på att det är så nära min kära barndomsgrannes Korma i smak som man kan komma, och då är jag mer än nöjd.
(Man vet att man har lagat god och genuin indisk mat när hela ens hem doftar som ett hak i Bombay. Gör det inte det så har man använt alldeles för lite kryddor.)
 
 
Kyckling Korma
4-6 portioner
 
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
2 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tsk finriven färsk ingefära
2 kanelstänger
1/2 msk hela kardemummakärnor
1/2 msk hela kryddneijlikor
1 msk mald koriander (frön)
1 msk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
200 g naturella cashewnötter
2+2 msk rapsolja/solrosolja
10 torkade aprikoser
6 dl vatten
400 ml kokosmjölk
400 ml passerade tomater
1 dl vispgrädde
salt, efter smak
 
garnering:
färsk koriander
kokosflagor
 
till servering:
naanbröd
basmatiris
raita (indisk yoghurtsås)
 
 Gör så här:
1. Stycka kycklingen och skär filéerna i 2x2 cm stora bitar. Lägg klubbor, lår, vingar och filéebitar i en påse och blanda med vitvinsvinäger. Förslut påsen och lägg in den i kylen. Behåll kycklingskrovet.
2. Finhacka gul lök, vitlök och chili. Lägg grönsaker, ingefära, alla torra kryddor, cashewnötter och aprikoser i en tjockbottnad kastrull och tillsätt 2 msk olja. Fräs allt på svag värme ca 20 min. Rör om då och då. Tag upp kanelstängerna och häll på vattnet. Mixa till en nästan slät sås med en mixerstav.
3. Lägg tillbaka kanelstängerna och lägg ned kycklingsskrovet i grytan. Låt koka upp och tag ev. bort det skum som har lagt sig på ytan. Tillsätt kokosmjölk, passerade tomater och grädde. Sjud grytan på svag värme med locket på sniskan i 2-3 timmar, men gärna längre. Späd ev med vatten om såsen blir alldeles för tjock, den ska dock vara riktigt krämig. 
4. Tag fram kycklingen från kylen och krydda med salt. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och bryn på hög värme alla kycklingdelar runt om så att de får en gyllenbrun yta. 
5. Tag upp kycklingskrovet ur grytan och släng det. Mixa såsen slät igen (tag upp kanelstängerna under tiden) och lägg i kycklingklubbor -lår och -vingar i grytan och låt sjuda på svag värme med locket på sniskan i ca 15 min. Lägg sedan i filébitarna och låt sjuda ytterligare 10 min.  (Tag efter det upp en kycklingklubba för att se om den är genomkokt - är den det så är grytan färdig.) Smaka av grytan med salt och toppa med färsk koriander och kokosflagor. Servera tillsammans med naanbröd, basmatiris och raita.
 
 
 
 
 
asiatiskt - fågel - gryta - indiskt - kyckling - recept